Guverner Hrvatske narodne banke (HNB) Boris Vujčić u petak je u Puli istarskim gospodarstvenicima predstavio strategiju uvođenja eura u Hrvatskoj, ustvrdivši kako je Hrvatskoj u interesu započeti proces uvođenja eura jer će time ostvariti značajne i trajne koristi.

Na tematskoj sjednici gospodarskog vijeća Županijske gospodarske komore Pula, Vujčić je istaknuo kako specifičnosti hrvatskog gospodarstva idu u prilog uvođenju eura jer “svim gospodarskim subjektima i tvrtkama s kojima se do sada razgovaralo, odgovara uvođenje eura osim onima koje su, poput brodogradnje vezane uz dolar, kojima to nešto manje znači”.

No, u principu svim tvrtkama koje se bave uvozom i izvozom to svakako odgovara.

“Hrvatska je najmanja članica Europske unije koja još uvijek koristi vlastitu valutu, snažno je trgovinski integrirana s euro područjem, dok u hrvatskom bankovnom sustavu dominiraju banke u vlasništvu institucija iz euro područja”, naglasio je guverner središnje banke.

Kao koristi uvođenja eura uz ostalo je naveo smanjenje kamatnih stopa te uklanjanje valutnog rizika.

Ustvrdivši kako bi se i standard građana nakon uvođenja eura podigao, Vujčić je spomenuo kako će se zahvaljujući tim procesom smanjiti premija rizika, kako će “padati kamatne stopa, a s padom tih stopa financiranje će postati jeftinije, dok će gospodarstvo postati konkurentnije”.

Cijeli članak možete pročitati na: nacional.hr

Foto: HINA