Snažnije stope rasta izvoza od uvoza robe dovele su u lanjskom studenom do smanjenja deficita u međunarodnoj robnoj razmjeni Hrvatske, pri čemu je stopa pokrivenosti uvoza izvozom dosegnula 74,4 posto, najvišu razinu od 2010. godine od kada se vode ti podaci, navodi se u novoj analizi Raiffeisenbank Austria (RBA).

U studenom prošle godine Hrvatska je izvezla robe u vrijednosti od oko 1,3 milijarde eura, što je 12,4 posto više nego godinu dana prije, dok je uvoz porastao za 3,7 posto, na 1,8 milijardi eura, pokazali su nedavno objavljeni podaci Državnog zavoda za statistiku.

“Snažnijim ostvarenim godišnjim stopama rasta robnog izvoza od uvoza roba rezultiralo je povećanjem pokrivenosti uvoza izvozom koja je po prvi put nakon studenog 2015. premašila 70 posto te je iznosila 74,4 posto. Ujedno je ostvarena stopa pokrivenosti uvoza izvozom najviša otkad su dostupni podaci – 2010.”, navode analitičari RBA u petak u osvrtu na izvješće DZS-a.

Ističu i da su snažnije stope rasta izvoza od uvoza roba u studenom pridonijele smanjenju deficita robne razmjene za 15,4 posto u odnosu na studeni 2016., na 460,7 milijuna eura.

U prvih jedanaest mjeseci prošle godine izvoz je, pak, porastao za 15 posto, na 12,8 milijardi eura, dok je uvoz roba dosegnuo 20,1 milijardu eura, što je 12,2 posto više nego u istom razdoblju godinu dana prije. Pritom je deficit robne razmjene iznosio 7,3 milijarde eura, što je 7,5 posto više u odnosu na isto razdoblje 2016.

Cijeli članak možete pročitati na: vecernji.hr

Foto: HINA