“VAŽNO je što danas imamo puno više radnih mjesta nego prije krize, oko 50.000, a stopa nezaposlenosti je ostala na razini od sedam posto”, istaknuo je prošlog mjeseca premijer Andrej Plenković na sastanku s francuskim poslodavcima. Naglasio je da je nakon izbijanja pandemije covida-19 vlada dala svoj maksimum kako bi sačuvala radna mjesta.

Dapače, podsjećanje na to da se u korona-krizi nije značajno povećala nezaposlenost jedan je od standardnih refrena vladajućih. Nedavno je tako i ministar rada Josip Aladrović mrtav-hladan izjavio: “Smatram da je Hrvatska fenomenalno mjesto za život.”

No kada se hrvatska stopa nezaposlenosti stavi u malo širi kontekst, primjerice onaj Europske unije, stvari ne izgledaju tako povoljno za Plenkovića i njegovu vladu.

Eurostat: Stopa nezaposlenosti u Hrvatskoj u rujnu ove godine 7.3 posto

Prema podacima Eurostata za rujan ove godine, Hrvatska je po stopi nezaposlenosti od 7.3 posto 21. od 27 članica Europske unije, dakle definitivno opet pri dnu liste.

Nezaposlenost mladih je oko 20 posto, što je također u lošijoj polovini Europske unije.

Tome treba dodati činjenicu da je Hrvatska, otkako je Plenković na vlasti, problem nezaposlenosti “riješila” i zahvaljujući masovnom iseljavanju građana u potrazi za poslom u druge članice Unije, prvenstveno Njemačku.

Cijeli članak možete pročitati na: index.hr

Foto: EPA