Deficit hrvatskog državnog proračuna u 2016. godini iznosio je 3,15 milijardi kuna, što čini 0,9 posto BDP-a, dok je javni dug pao na 82,9 posto BDP-a, drugi su podaci o kojima su u ponedjeljak izvijestili Državni zavod za statistiku (DZS) i EUROSTAT.

Kako je na konferenciji za novinare pojasnio ravnatelj DZS-a Marko Krištof, za razdoblje od 2010. do 2016. ovi su podaci revidirani zbog izrade izvješća o prekomjernom deficitu te ulasku Hrvatske u proces verifikacije podataka o bruto nacionalnom dohotku (BND).

Revizija sadrži više elemenata obračuna, pa se potrošnja fiksnog kapitala na izdatke za istraživanje i razvoj kao i na izdatke za nabavku vojne opreme tretira kao investicije i uključena je u obračun BDP-a, što ranije nije bio slučaj. Također, uključene su i procjene prijevara kod plaćanja PDV-a, odnosno razlika između ‘teoretskog’ PDV-a, koji je trebao biti naplaćen i onog stvarno naplaćenog, pojasnio je Krištof.

Tako najnoviji podaci pokazuju da je deficit konsolidirane opće države iznosio na kraju prošle godine 3,155 milijardi kuna, odnosno 0,9 posto BDP-a, dok je u 2015. iznosio 11,2 milijarde kuna ili 3,3 posto BDP-a. Primarni suficit opće države iznosio je lani 2,3 BDP-a, dok je 2015. bio na razini od 0,2 posto BDP-a. Raniji su podaci govorili da je deficit lani bio na razini od 0,8 posto BDP-a.

Cijeli članak možete pročitati na: vecernji.hr