Iako je ministar unutarnjih poslova Davor Božinović jučer najavio da će Europa na razini cijele Unije danas donijeti odluku o tome kako će se ovog ljeta obavljati turistički promet, ispalo je da je Hrvatska svoje granice za turiste neformalno otvorila, zapravo, prije četiri dana.

Nešto o tome naslutiti se moglo još jučer, također tijekom redovite konferencije Stožera civilne zaštite, kada je šef Stožera Božinović na upit novinara potvrdio da osobe koje na granici dokažu da u Hrvatskoj imaju rezerviran turistički smještaj – zapravo bez problema mogu ući u zemlju.

Službene preporuke

Formalno-pravno, to je u suprotnosti s preporukama Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, donesenima 9. svibnja, kojima je propisano da hrvatsku granicu stranci mogu prelaziti samo u tri specifične situacije.

Prva podrazumijeva da stranac u Hrvatskoj u vlasništvu ima nekretninu ili plovilo ili ovamo dolazi na sprovod, a i za jedno i drugo na granici mora predočiti konkretnu dokumentaciju.

Osim toga, stranac u zemlju službeno može ući i ako ga je u Hrvatsku pozvao neki gospodarski subjekt, a treća se situacija odnosi na strance koji za posjet zemlji imaju neki “poslovni razlog”, odnosno gospodarski interes.

Kako neslužbeno doznajemo od dobro upućenog izvora, upravo turisti pripadaju u tu kategoriju gospodarskog interesa te, iako to tako decidirano nigdje nije navedeno, zapravo mogu prelaziti granice.

Cijeli članak možete pročitati na: jutarnji.hr

Foto: Pixabay