Dok većina prognostičara očekuje da će Hrvatska ekonomija ove godine potonuti više od devet posto, Europska banka za obnovu i razvitak vjeruje da će to biti manje: procjenjuje pad BDP-a od sedam posto u ovoj godini i rast od šest posto u 2021. godini.

Ipak, nakon pada turističkih dolazaka od 75 do 80 posto u prvom dijelu godine, EBRD očekuje da u trećem kvartalu minus neće biti tako snažan te da će iznositi 30 posto. Razlog tome je činjenica da je Hrvatska pristupačna automobilom turistima iz zemalja kao što su Njemačka, Austrija, Slovenija, Mađarska i Češka.

Iako su mjere izolacije značajno smanjile potražnju za uslugama i robom, EBRD očekuje da će pad prodaje investicijskih proizvoda biti manja jer će nakon potresa u Zagrebu biti nužna po obnova. Značajno će se smanjiti i izvoz robe, osobito imaju u vidu veliku izloženost Italiji koja je snažno pogođena krizom.

– Uz postupno povlačenje restriktivnih mjera od početka svibnja, očekujemo određenu normalizaciju ekonomske aktivnosti u 2020. godine, prema još uvijek na razini ispod ekonomskih potencijala.

U 2021. očekujemo brzi oporavak, sa stopom rasta od šest posto, navodi EBRD. Oporavak će, općenito, ovisiti o postupnom relaksiranju domaćih mjera kako bi se obuzdao virus te povratku u normalno stanje tijekom druge polovice godine.

Cijeli članak možete pročitati na: novac.jutarnji.hr

Foto: Pixabay