Hrvatska je po stupnju gospodarskog razvoja na razini francuskih prekomorskih departmana, a Rumunjska je sada i službeno potvrdila da nas je pretekla u razvoju. Poražavajući su to novi podaci eurostatističara o razvoju članica EU i njihovih regija, a koji Hrvatsku svrstavaju na pretposljednje mjesto u EU. Iza nas je, naime, po stupnju razvoja sada još samo Bugarska.

Prema podacima Eurostata, bruto domaći proizvod (BDP) po stanovniku u Hrvatskoj je u 2018. godini iznosio samo 63 posto prosječnog BDP-a per capita u EU. To je čak neznatno slabije od prosječnog BDP-a po stanovniku za francuske prekomorske posjede – Guadeloupe, Martinique i Francusku Gvajanu te Mayotte i Reunion, a koji je u 2018. godini, kada se svede pod zajednički nazivnik, iznosio 64 posto Unijina prosjeka.

Ispred nas sada su po stupnju razvoja sve nove članice EU, osim Bugarske, koja nam se, međutim, sve brže približava, a čiji je BDP po stanovniku 2018. godine, prema podacima Eurostata, iznosio 51 posto prosjeka EU. Istodobno, BDP po stanovniku u Rumunjskoj dosegnuo je 66 posto prosjeka EU.

Sa susjednom Slovenijom već se odavno ne možemo uspoređivati budući da nam je s BDP-om po stanovniku od 87 posto Unijina prosjeka već odavno nedostižna. Štoviše, može se reći da je Slovenija, prema tim podacima, gotovo upola razvijenija od Hrvatske.

Cijeli članak možete pročitati na: novac.jutarnji.hr

Foto: Pixabay