Presuda Europskog suda C-425/18 nije primjenjiva na sudske postupke u Hrvatskoj, budući da su sporazumi o konverziji u Republici Hrvatskoj sklopljeni temeljem zakona i na osnovi jasno propisanih i zakonom utvrđenih uvjeta i parametara, ustvrdili su iz Hrvatske udruge banaka (HUB) nakon što je udruga Franak objavila kako je Sud EU presudom C-452/18 potvrdio da sporazum o konverziji nije prepreka za potpuno obeštećenje potrošača što je za udrugu konačna pobjeda potrošača protiv banaka u dijelu koji se tiče prava na obeštećenje iz konvertiranih kredita.

– Za hrvatske okolnosti relevantnija je odluka Europskog suda C-81/19, u kojoj je Sud zaključio da se Direktiva 93/13 o nepoštenim uvjetima u potrošačkim ugovorima ne primjenjuje na ugovorne odredbe koje su odraz prisilnih normi nacionalnog zakonodavstva, odnosno, u hrvatskim okolnostima, na odredbe sporazuma o konverziji sklopljenih u skladu s pravilima Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o potrošačkom kreditiranju iz 2015. – istaknuto je u objavi Hrvatske udruge banaka.

Bankari ističu kako se podrazumijeva da je nacionalni zakonodavac svojom intervencijom uspostavio ravnotežu između svih prava i obveza ugovornih strana.

Cijeli članak možete pročitati na: slobodnadalmacija.hr

Foto: Pixabay