Udruga Franak je nakon jučerašnje odluke Suda EU vezane za konvertirane kredite pozvala Vrhovni sud da hitno riješi sve revizije po završenim predmetima na županijskim sudovima i konačno razriješi pitanje pravne sigurnosti za potrošače koji su konvertirali CHF kredite.

Aktivist Franaka Goran Aleksić rekao je na konferenciji za novinare ispred Vrhovnog suda kako s velikom sigurnošću mogu proglasiti konačnu pobjedu protiv banaka u poglavlju konvertiranih kredita.

Presudom Suda EU u španjolskom predmetu C-452/18 utvrđeno je da potrošači koji su konvertirali CHF kredite imaju pravu tužiti banku i dobiti svoj novac ako u trenutku konverzije nisu bili informirani  da bi u slučaju prihvaćanja konverzije izgubili moguće pravo na obeštećenje.

To u hrvatskom slučaju znači, kazao je Aleksić, da se potrošači nisu odrekli tužbe ni svojih potraživanja i da imaju pravo potraživati preplaćene iznose kamata i tečaja.

Pravo na preplatu bilo bi izgubljeno tek da su potrošači kod konverzije bili transparentno informirani da će konverzijom izgubiti pravo koje bi mogli dobiti utvrdi li se kasnije ništetnost valutne klauzule.

Cijeli članak možete pročitati na: slobodnadalmacija.hr

Foto: Pixabay