LUXEMBOURG, 18. siječnja 2017. (Hina) – Godišnja stopa inflacije u Europskoj uniji bila je u prosincu dvostruko veća nego u studenom a znatno je uvećana i u Hrvatskoj, dosegnuvši najvišu razinu od kraja 2011. godine, pokazalo je u srijedu izvješće europskog statističkog ureda.

Na razini 28-člane EU godišnja stopa inflacije mjerena harmoniziranim indeksom potrošačkih cijena (HICP) iznosila je u prosincu 1,2 posto, što znači da je bila dvostruko viša nego u studenom, izračunali su u Eurostatu.

Gotovo identični je skok zabilježila i u eurozoni, s 0,6 posto u studenom na 1,1 posto u posljednjem prošlogodišnjem mjesecu, čime je europski statistički ured potvrdio početnu procjenu njezine vrijednosti.

Najsnažnije su u prosincu u eurozoni na godišnjoj razini poskočile cijene energije, za 2,6 posto, nakon što su u prethodnom mjesecu potonule 1,1 posto. Znatno je ubrzan i rast cijena svježe hrane, koje su u prosincu porasle 2,1 posto, nakon 0,7-postotnog rasta u prethodnom mjesecu.

Takozvana temeljna inflacija, koja isključuje cijene energije i svježe hrane, iznosila je pak u prosincu 0,9 posto i bila je samo 0,1 postotni bod viša nego u studenom, utvrdili su u europskom statističkom uredu.

Najveći je udio u stopi inflacije u eurozoni bio onaj motornih goriva, od 0,21 postotni bod. Najviše ju je pak pritisnula cijena plina, za 0,1 postotni bod.

Među zemljama EU najvišu je godišnju stopu inflacije mjerenu HICP-om u prosincu zabilježila Estonija, od 2,4 posto. Slijede Belgija s 2,2 posto, te Češka i Latvija s po 2,1 posto.

U Hrvatskoj je godišnja stopa inflacije mjerena HICP-om u prosincu iznosila 0,7 posto i bila je najviša od studenog 2011. godine. U prošlogodišnjem studenom iznosila je 0,2 posto, pokazuju podaci Eurostata.

Pad cijena na godišnjoj razini zabilježen je u prosincu samo u Bugarskoj, za 0,5 posto, Irskoj, za 0,2 posto, i Rumunjskoj, za 0,1 posto.

Oporavak cijena na mjesečnoj razini

Na mjesečnoj su razini potrošačke cijene mjerene HICP-om u EU i eurozoni u prosincu porasle 0,5 posto, izračunali su u Eurostatu. U studenom su u EU stagnirale a u eurozoni su smanjene 0,1 posto.

Među zemljama EU pad cijena na mjesečnoj razini zabilježile su u prosincu samo Slovenija i Irska, za 0,4 odnosno 0,1 posto.

U Hrvatskoj i Portugalu cijene mjerene HICP-om stagnirale su u prosincu u odnosu na prethodni mjesec kada su u Hrvatskoj kliznule 0,1 posto, pokazuju podaci Eurostata.

Najviše su u prosincu na mjesečnoj razini poskočile cijene u Njemačkoj, za jedan posto, te u Bugarskoj, za 0,8 posto, i Austriji, za 0,7 posto.

(Hina)