LONDON, 18. siječnja 2017. (Hina/Reuters) – Cijene nafte kliznule su u srijedu na međunarodnim tržištima ispod razine od 55 dolara, budući da su predviđanja o većoj američkoj proizvodnji potisnula u drugi plan procjenu Organizacije zemalja izvoznica nafte (OPEC) da će se višak u opskrbi smanjiti već ove godine.

Na londonskom je tržištu cijena barela pala 75 centi u odnosu na prethodno zatvaranje, na 54,72 dolara. Na američkom tržištu barelom se trgovalo po 81 cent nižoj cijeni, od 51,67 dolara.

Tržišta su danas pritisnula očekivanja vlade u Washingtonu da bi američka proizvodnja nafte iz škriljca mogla porasti u veljači nakon tri mjeseca pada. U vladi pritom objašnjavaju da naftne kompanije povećavaju aktivnosti bušenja jer se cijene nafte drže blizu najviših razina u 18 mjeseci.

U veljači će proizvodnja u SAD-u porasti za 40.750 barela dnevno, na ukupno 4,748 milijuna barela dnevno, prema prognozama vlade. U siječnju očekivali su njezin pad za 5.900 barela dnevno.

“U fokusu je vječno pitanje o aktualnoj stabilnoj cijeni nafte i njezinom utjecaju na proizvodnju sirove nafte u SAD-u”, konstatira Olivier Jakob iz Petromatrixa.

Članice OPEC-a, bez Indonezije, proizvodile su pak u prosincu 33,085 milijuna barela dnevno, pokazuju podaci koje OPEC dobiva iz sekundarnih izvora. To je 221.000 barela dnevno manje nego u studenom, objavio je OPEC u mjesečnom izvješću, objavljenom u srijedu.

Ujedno su snizili procjenu opskrbe iz neovisnih proizvođača u ovoj godini, u skladu s njihovim obećanjima da će sudjelovati u ograničenju proizvodnje. U OPEC-u sada očekuju da će opskrba iz tih zemalja u ovoj godini porasti za 120.000 barela dnevno, dok je u prosincu uvećana za 300.000 barela dnevno unatoč podignutim prognozama o opskrbi iz SAD-a.

OPEC, Rusija i još nekolicina neovisnih proizvođača obvezali su se smanjiti proizvodnju za gotovo 1,8 milijuna barela dnevno, za početak u prvoj polovini ove godine, kako bi se ponuda uskladila s potrošnjom.

Odbor za kontrolu provedbe sporazuma sastat će se u Beču 21. i 22. siječnja, napominje Reuters.

Odvojeno je OPEC danas objavio da je cijena barela referentne košarice njegove nafte u utorak iznosila 52,60 dolara, te je porasla 43 centa u odnosu na prethodni trgovinski dan.

(Hina)