Prema njemačkom statističkom uredu, zabilježeno je usporavanje rasta proizvođačkih cijena na godišnjoj razini drugi mjesec za redom, odnosno u studenom u odnosu na isto razdoblje prošle godine proizvođačke cijene ostvarile su rast od 28,2% (u odnosu na 34,5% u listopadu i 45,8% u rujnu).

U odnosu na listopad, zabilježen je pad od 3,9%, prenose RBA analitičari. Drugi za redom pad na mjesečnoj razini zrcali smanjenje cijena prirodnog plina i električne energije.

U usporedbi s listopadom, cijene energije niže su za 9,6%. Ostvaren visok rast u odnosu na studeni 2021. posljedica je prvenstveno rasta cijena energije (+65,8%) uslijed njihovog velikog udjela u proizvođačkim cijenama u kombinaciji s iznimno velikim cjenovnim promjenama.

Rast cijena energije potaknut je višim cijenama prirodnog plina (distribucija) i električne energije. Istovremeno rast u odnosu na studeni prošle godine bilježe i netrajna dobra za široku potrošnju (+18,5%) kao posljedica viših cijena hrane (+24,2%).

Slijedi rast cijena intermedijarnih dobra (+13.8%), posebno metala i drvne sirovine. Rast je ostvaren i kod trajnih dobara za široku potrošnju (+11,1%) te kod kapitalnih dobara (+7,8%).

Cijeli članak možete pročitati na: poslovnipuls.com