Purex, jedan od najzanimljivijih integriranih sustava proizvodnje purećeg i pilećeg mesa i prerađevina od svinjskog mesa, posluje stabilno i prošle je godine ostvario 70 milijuna kuna prihoda. Profitabilnost poslovanja te obiteljske tvrtke, koja je prošla težak razvojni put zbog inzistiranja na visokim standardima primjerenim organskoj i ekološkoj proizvodnji, ni u jednom trenutku, prema riječima vlasnika i direktora Milivoja Dragoševića, nije dovedena u pitanje iako je zbog porasta ulaznih troškova malo manja nego lani.

– Problem je sektorski i moja je procjena je da će se takva situacija odraziti na rast cijena mesa. Poskupljenje se može očekivati krajem prvog kvartala. To, nažalost, nije dobro za kupce i potrošače i svakako će se odraziti na standard građana, ali drugog izlaza, očito, nema. Ako se cijena mesa ne poveća, u ovakvoj situaciji neće ga imati tko proizvoditi. Ne mogu cijene u maloprodaji biti niže od proizvodnih – objašnjava Dragošević.

Na pitanje koliko bi mogle porasti cijene, Dragošević kaže da je to teško prognozirati, ali smatra da rast neće biti manji od 30 posto.

Cijeli članak možete pročitati na: novac.jutarnji.hr

Foto: Pixabay