John Gašparac, voditelj usluga revizije i računovodstvenog savjetovanja za Hrvatsku tvrtke PricewaterhouseCoopers, gostovao je u Novom danu i komentirao istraživanje koje je ta tvrtka provela, a u kojoj se vidi usporedba očekivanja menadžera i predsjednika uprava u Republici Hrvatskoj s onima u svijetu što očekivati od koronakrize.

Uzorak nije ogroman, moram prizati, ali mi smo zadovoljni što smo postigli cilj da imamo minimum koji smo prešli da bismo ušli u istraživanje kao Hrvatska. Imali smo 31 sudionika i zanimljivo je reći 16 posto imaju prihod veći od 100 milijuna dolara, 19 posto ima više od 500 zaposlenika, 81 posto su u privatnom vlasništvu, a 16 posto kotiraju na burzi.

Možda najzanimljivije pitanje bilo je koje zemlje smatraju najvažnijim za rast svojih kompanija. U odgovorima prevladavaju zemlje regije.

Mi uzmemo pojam globalizacije, a to je danas lokalizacija i tu su naši svjesni da moramo pojednostaviti situaciju, manje se izložiti, gledamo nesigurnost, neizvjesnosti koje postoje, pogotovo prije 4-5 mjeseci kad je anketa provedena. Vođe su u regiji više sigurni, manje izloženi. I logistički gledano, bile su velike poteškoće kod transporta, koje su lakše rješive u susjedstvu, rekao je Gašparac.

Cijeli članak možete pročitati na: hr.n1info.com

Foto: PwC