Tvornica starta s radom krajem srpnja i prostire se na terenu od 42 hektara propale svinjogojske farme u Novom Senkovcu.

Bob, koji je do sada bio opjevan samo u južnim krajevima Hrvatske, počinje se širiti na sve više hektara slatinskih polja. Ova je povrtnica, naime, hit na svjetskom tržištu prehrambene industrije, što je dovoljan razlog da danski i hrvatski investitor odluče zajednički u Hrvatskoj podići tvornicu za preradu boba i proizvodnju biljnih proteina, prvu takvu tvornicu u Europi.

Riječ je o posve novoj tehnologiji, a investicija je vrijedna 220 milijuna kuna. Tvornica starta s radom krajem srpnja i prostire se na terenu od 42 hektara nekadašnje propale svinjogojske farme u Novom Senkovcu kraj Slatine.

Iako kontinentalna Hrvatska nema tradiciju ove ratarske kulture, predsjednik Uprave NutriSa Zvonimir Sedlić reći će da je upravo to što je proizvodnja na našim poljima bila zapostavljena sad i prednost, jer su proteinski izolati temelj zdravoj prehrani baziranoj na alternativnim izvorima poput soje i graška, koja postaje sve aktualnija, a naša polja su ekološki čista. Godišnje na globalnoj razini potražnja za biljnim proteinima raste dvoznamenkastim stopama.

Cijeli članak možete pročitati na: poslovni.hr

Foto: Pixabay