JOŠ U ponedjeljak Istarska županija održala je sastanak na temu vodoopskrbe na kojemu su se svi koji su sudjelovali složili da su sustavi vodoopskrbe preopterećeni te su najavili da će nastaviti svakodnevno pratiti situaciju, a u slučaju nužnosti bit će uvedene mjere restrikcije široke potrošnje vode (npr. pranja automobila, zalijevanja zelenih površina).

“Turistička sezona se zahuktava, a kao što vidimo, padalina već dugo nema, stoga je hidrološka situacija nepovoljna, što bi potencijalno moglo stvoriti problem s vodoopskrbom.

Sjećamo se 2012. godine kada je bilo podjednako dugo razdoblje suše te je bilo nužno uvesti redukciju potrošnje vode 1. stupnja. Iz tog sam razloga sazvao današnji sastanak da vidimo koja je trenutna situacija po tom pitanju  te koje su prognoze za narednih 40 dana”, naglasio je župan Miletić na sastanku, nakon čega je uputio apel građanima da racionalno troše vodu.

Šteta će biti velika ako dođe do redukcije

Kako piše Istra24.hr, redukcija vode u Istri koja će, prema svemu sudeći, zbog višemjesečne suše uskoro stupiti na snagu, prvo će pogoditi poljoprivrednike.

Županijski pročelnik za poljoprivredu, šumarstvo, lovstvo, ribarstvo i vodno gospodarstvo Ezio Pinzan potvrdio je za Istru24 da je količina vode u Istri u ovom trenutku na niskim nivoima i da prvi val zabrana obuhvaća poljoprivrednike koji, prema njegovim riječima, već trpe štetu.

Potrošnja vode u Puli triput je veća nego van sezone, a vrhunac se tek očekuje

Usprkos mogućoj restrikciji vode zbog dugotrajne suše, povećane potrošnje i sve većeg broja turista na poluotoku, iz pulskog Vodovoda javljaju da problema s vodoopskrbom na Puljštini još uvijek nema. Novoizabrani direktor Edo Krajcar potvrdio je za Glas Istre da je trenutačno potrošnja vode značajno veća nego što je to uobičajeno izvan sezone.

Cijeli članak možete pročitati na: index.hr

Foto: Pixabay