Ministarstvo financija početkom prosinca pustilo je u javnu raspravu novi Zakon o elektroničkom novcu s ciljem njegova usklađivanja s odredbama nove direktive EU, radi postizanja veće sigurnosti elektroničkih plaćanja te bolje zaštite potrošača.

Izmjenama tog zakona dalje se usklađuje domaće zakonodavstvo s pravnom stečevinom Europske unije, pri čemu je obveza država članica prenijeti odredbe Direktive (EU) 2015/2366 o platnim uslugama na unutarnjem tržištu u svoja nacionalna zakonodavstva do 13. siječnja 2018. godine, napominje Ministarstvo financija u obrazloženju. Europski parlament i Vijeće donijeli su tu direktivu 25. studenoga 2015. godine.

Ciljevi direktive, vezani uz izdavatelje elektroničkog novca te izdavanje i iskup elektroničkog novca, uvođenje su novih platnih usluga koje izdavatelji elektroničkog novca mogu, uz izdavanje elektroničkog novca, obavljati kao svoju djelatnost, zatim proširenje područja primjene, veća sigurnost za sva elektronička plaćanja i za sve izdavatelje elektroničkog novca te unaprjeđenje pravila o zaštiti prava potrošača kada se isti pojavljuju u ulozi imatelja elektroničkog novca.

Institucija za elektronički novac koja posluje na temelju odobrenja za izdavanje elektroničkog novca izdanog prema važećem zakonu dužna je u roku od šest mjeseci od dana stupanja na snagu ovoga zakona provesti usklađivanje svog poslovanja.

Ovim se zakonom djelomično mijenjaju zahtjevi za izdavanje odobrenja za izdavanje elektroničkog novca, pri čemu se izmjene uglavnom odnose na nove zahtjeve kojima se osigurava povećana razina sigurnosti.

Zakonom su “institucije za elektronički novac pod izuzećem” preimenovane u “male institucije za elektronički novac”. Međutim, statusno se radi o istim institucijama za elektronički novac čije je poslovanje i dalje ograničeno na Republiku Hrvatsku, jedino što su djelomično izmijenjeni zahtjevi za njihovo osnivanje i poslovanje.

Zakonom je također propisan minimalni iznos inicijalnog kapitala institucije za elektronički novac i on iznosi 2,6 milijuna kuna. Za društva u osnivanju za koja je podnesen zahtjev za izdavanje odobrenja za izdavanje elektroničkog novca inicijalni kapital mora biti uplaćen u novcu. Za malu instituciju za elektronički novac propisani minimalni inicijalni kapital iznosi 900 tisuća kuna te ista ne smije izdavati elektronički novac izvan RH.

Vezano uz prekogranično izdavanje elektroničkog novca, dane su veće ovlasti nadležnom tijelu države članice domaćina, pa je tako omogućeno da nadležno tijelo iz Hrvatske kao države članice domaćina može od institucija za elektronički novac iz druge države članice koje posluju u RH preko podružnice ili distributera tražiti dostavljanje izvješća.

Osim toga, u iznimnim situacijama koje zahtijevaju hitno djelovanje omogućeno je da nadležno tijelo iz RH kao države članice domaćina može poduzeti preventivne mjere ako je to potrebno radi hitne zaštite imatelja elektroničkog novca ili korisnika platnih usluga u Hrvatskoj od ozbiljne prijetnje njihovim zajedničkim interesima.

Trenutačno sjedište u Hrvatskoj ima pet institucija za elektronički novac, dvije kartične kuće i tri mobilna operatera, koje su odobrenje za izdavanje elektroničkog novca dobile od Hrvatske narodne banke (HNB) sukladno odredbama važećeg zakona.

Cijeli članak možete pročitati na: nacional.hr

Foto: Shutterstock