Nema razloga da se prosvjetna vlast, učitelji i škole boje “homeschoolinga” – obrazovanja kod kuće. To je praksa koja desetljećima postoji u SAD-u, većini europskih zemalja i Australiji. Taj oblik školovanja ne opterećuje sustav, “homeschooling” obitelji su, naprotiv, ušteda za cijeli obrazovni sustav, a ne unose nikakav disbalans ili revoluciju. Uvjereni smo da je 12 godina od prvih pokušaja da se taj oblik školovanja odobri i u Hrvatskoj, hrvatska demokracija napokon spremna za to.

ZAKONSKA PODLOGA

Argumenti su to kojima dr. sc. povijesti Carla Konta, profesorica u riječkoj Srednjoj talijanskoj školi, jedna od inicijatorica “homeschoolinga” kod nas i potpredsjednica udruge “Homeschooling Hrvatska”, “brani” stajalište kako ovaj oblik školovanja napokon treba dobiti i svoju zakonsku podlogu, odnosno biti ugrađen u najnoviji

Zakon o odgoju i obrazovanju u osnovnim i srednjim školama. Izrada tog zakona, odnosno izmjene postojećeg, u završnoj je fazi, a konačna verzija trebala bi ugledati svjetlo dana najkasnije do kraja godine.

O inicijativi da njegov dio bude i “homeschooling” pisali smo početkom ove godine, u međuvremenu su se stvari počele okrupnjivati, zahtjeva je sve više pa je tako, primjerice, udruga za darovitost DAR iz Zagreba, koja podržava darovite učenike u RH, pokrenula peticiju kojom traži uvođenje kućnog obrazovanja kao redovitog i priznatog obrazovanja za učenike osnovne i srednje škole u Hrvatskoj.

Peticiju je dosad potpisalo više od tisuću građana, a inicijatori, koji su se povezali s udrugom “Homeschooling Hrvatska” te očekuju potporu i ostalih udruga koje okupljaju darovitu djecu i njihove roditelje, trebala bi uskoro peticiju predati nadležnima u Ministarstvu znanosti i obrazovanja.

Cijeli članak možete pročitati na: slobodnadalmacija.hr

Foto: Pixabay