Uključivanje hrvatskog IT sektora kao jedne od vertikalnih osi Strategije pametne specijalizacije ne samo da će omogućiti nove investicije za inovacije i razvoj kroz financiranje iz fondova EU, već će pridonijeti rastu i razvoju čitavog hrvatskog društva te zadržati domaću pamet koja svoje prilike danas gleda van Hrvatske.

Najveći izazov u tom procesu bit će pronalazak stručnih kadrova, a država treba dodatno omogućiti razvoj infrastrukture, kao i razviti kriterije za odabir projekata koji će se podupirati”, istaknuli su sudionici panel diskusije o tranziciji IT-a iz horizontale u vertikalu.

Sanja Svilokos, članica uprave za poslovanje tvrtke In2 istaknula je veliku potrebu da Hrvatska kao zajednica krene stvarati uvjete da se ovi procesi počnu događati sustavno, čime će se ublažiti i manjak IT stručnjaka s kojima se industrija suočava.

“Naši jednorozi su i dalje stvar ideja i entuzijazma pojedinaca, a ne sustava, i pitanje je koliko je takvih ideja ostalo nerealizirano zato što sustav ne postoji. Dostupnost europskog novca bit će jako važna da pronađemo nove resurse kojima ćemo realizirati te ideje”, kazala je Svilokos.

Drago Cmuk, direktor CADCAM Group upozorio je da se u Hrvatskoj ICT i dalje banalizira, ne angažiraju se stručnjaci, a podaci koji se prikupljaju praktički se bacaju jer se ne iskorištavaju. Usto, dosad nije bilo okruženja za realizaciju ideja koje ne moraju nužno biti spektakularne da se pretvore u dobar posao, a primjer je platforma Uber.

“Mi još uvijek praktički moramo ići od vrata do vrata i uvjeravati da su naši proizvodi ključni kako bi se povećala produktivnost ili smanjili troškovi poslovanja. Također, na tržištu je puno loših proizvoda i trebat će dobro paziti na kriterije kod bespovratnih potpora”, kazao je Cmuk.

Cijeli članak možete pročitati na: poslovni.hr

Foto: Pixabay