Radovan Dobronić gotovo je dva mjeseca na čelu Vrhovnog suda, a u jednom od svojih prvih intervjua u Točki na tjedan najavio je kako će taj sud do kraja godine donijeti pravorijek o konvertiranim kreditima “u švicarcu”. Je li Dobronić pokrenuo bilo kakve promjene za poziciju CHF dužnika koji su od njega najviše očekivali? Gost TNT-a bio je Goran Aleksić.

Koordinator ekonomsko-pravnog tima Udruge Franak i bivši saborski zastupnik Goran Aleksić komentirao je je li se što pomaknulo s mjesta otkako je Radovan Dobronić postao predsjednika Vrhovnog suda.

“Očekujemo od suca da ubrza postupke koji se na Vrhovnom sudu moraju provesti da bismo imali sva pravna shvaćanja koja dosad nisu iznjedrena. Neka su jako bitna i donose pravnu sigurnost onima koji žele tužiti banke. ”, rekao je Aleksić i pojasnio što se događa nakon što se na sjednici VS-a zauzme stav:

“Onda ona ima obvezujući učinak na sve sudove. I ova revizija ima obvezujući učinak, na nju se može pozivati, ali postoji mogućnost drugačije revizije. Ali kad Vrhovni sud zauzme pravni stav, onda nema više revizija i svi sudovi moraju poštovati odluku. .”

“Svatko tko želi svoj novac, mora tužiti do lipnja 2023.”

O tome kad bi se mogla očekivati odluka Europskog suda kao i Vrhovnog oko konvertiranih kredita, rekao je:

“Na sudu EU-a nezavisni odsvjetnik će dati sovje mišljenje početkom veljače. Možemo očekivati da će u iduća dva-tri mjeseca sud EU-a donijeti odluku pa je očekujemo negdje u lipnju. Prije nego što oni riješe svojom presudom, Vrhovni sud nema što o tome razgovarati, a kad donesu odluku, VS mora postupati prema odlukama suda EU-a. Konverzijom preplaćeni iznosi nisu vraćeni. Ima 70.000 onih koji nisu konvertirali kredite, svi imaju pravo tužiti, od njih je tužilo možda 15.000 ljudi.”

Na pitanje o rokovima i jesu li im istekli, istaknuo je:

“Je li trenutak utvrđenja ništetnosti kolektivna presuda ili pojedinačna, to trebaju utvrditi. Ako je pojedinačna, onda zastare nema uopće. Ako je kolektivna, onda su kamate za sve banke osim Sberbanka u zastari. Za svaki slučaj mogu reći da svatko tko želi dobiti svoj novac mora tužiti do lipnja 2023.

Cijeli članak možete pročitati na: hr.n1info.com

Foto: Pixabay