Borba za dostupno stanovanje aktualna je u mnogim zemljama, a neke su pravi pioniri stambenog aktivizma

Za nagradu SozialMarie 2022. ove je godine po prvi puta nominiran jedan hrvatski projekt koji se hvata u koštac s galopirajućim problemom stanovanja. Zaklada Zajednički put i njezin Senior centar & zajednica stambenih jedinica jačaju međugeneracijsku solidarnost i daju višestranu podršku starijim članovima društva tako što im priskrbljuju priuštive uvjete stanovanja. Ujedno organiziraju i slobodno vrijeme kroz edukativne i kreativne sadržaje.

U Hrvatskoj postoji nekolicina inicijativa i udruga koje se udružuju u borbi za dostupno stanovanje – borba koja se već nekoliko godina nastavlja i kao zajedničko europsko nastojanje. Građanima pružaju podršku u preživljavanju na tržištu stanovanja (Pulska grupa) informiraju ih o stambenim pravima i stambenoj politici koja uključuje diversifikaciju modela stambenog zbrinjavanja (Pravo na grad), a neke su se formirale i kao samoorganizirane stambene zajednice (Reciklirano imanje Vukomerić).

Najviše ocjene i prvu nagradu SozialMarie je 2018. dodijelio češkoj inicijativi koja osigurava općinski stan za 50 obitelji u Brnu koje su prije živjele u privatnim hostelima, skloništima ili drugim oblicima beskućništva. Osobitost ove inicijative (“Housing First for Families in Brno“) je što se učinak samog projekta mjerio nasumičnim ispitivanjem te su rezultati pokazali da je stambeno zbrinjavanje bilo uspješno u 97% slučajeva. Također, zanimljivo je da 50 odabranih obitelji nisu smještene u istoj zgradi, već su raštrkane diljem Brna, čime je predrasudama sklono “romsko pitanje” uspješno pretvoreno u društveno-političko pitanje.

Osim obiteljima, Češka se posvetila i mladim osobama koje napuštaju institucionalnu skrb i suočavaju se s poteškoćama u pronalaženju smještaja, prvog posla i izgradnji novih odnosa. Projekt “Symbios – zajedničko stanovanje” osigurava ovim mladim odraslim osoba da četiri godine žive u zajedničkim stanovima sa studentima, gdje mogu izgraditi nove odnose sa svojim vršnjacima i usvojiti vještine za tržište rada.

Platforma za socijalno stanovanje sastoji se od angažiranih pojedinaca i čeških neprofitnih organizacija koji se zalažu za socijalno stanovanje utemeljenom na dostojanstvu i društvenom sudjelovanju onih koji su u stambenoj krizi.

U Češkoj je aktivna i inicijativa koja povezuje zaštitu okoliša i siromaštvo. “Revolucija namještaja” ima za cilj ponovno upotrijebiti i reciklirati 100 tona namještaja koji se godišnje baci kako bi ih dali potrebitima. Ovaj centar za ponovnu uporabu popravlja pokvarene i oštećene kućanske aparate i namještaj te ih šalje u banke namještaja. Slično bankama hrane, banke namještaja su neprofitne organizacije koje opremaju socijalne stanove.

Cijeli članak možete pročitati na: novac.jutarnji.hr

Foto: Pixabay