Političari to samo gledaju, a jedini im je pristup: Ma neće valjda!

Alen Soldo (52) redovni je profesor u trajnom zvanju na Odjelu za studije mora Sveučilišta u Splitu. Hrvatska javnost poznaje ga već duži niz godina kao istaknutog stručnjaka za ribarstvo i ihtiologa, njegova razmjerno česta istupanja u medijima nikada ne prolaze nezapažena, a kao istraživač i znanstvenik aktivan je u nizu domaćih i međunarodnih projekata.

Profesor Soldo slovi za jednog od naših ponajboljih poznavatelja problematike održivog upravljanja morem i morskim resursima te je izrazito kritičan prema ustaljenim lošim praksama i niskoj zaštiti hrvatskog dijela Jadranskog mora kao gospodarskog, ekološkog i prirodnog resursa kojim, odgovorno tvrdi, Hrvatska jednostavno ne zna gospodariti.

Kako je promjena klime zbog globalnog zatopljenja dosad utjecala na Jadransko more? Koje su se promjene dogodile, što se trenutno događa i što nam se još može dogoditi?

– Sad je valjda i najvećim sumnjivcima jasno da se klimatske promjene događaju upravo sada jer se ove vremenske anomalije nikako ne mogu objasniti kao periodične promjene s obzirom da time iz jednadžbe u potpunosti izbacujemo utjecaj čovjeka. Ovakva nagla dizanja temperature mora i saliniteta u Jadranu, praćena dugotrajnim razdobljima bez padalina i vjetrova, jasan su dokaz klimatskih promjena zbog antropogenog utjecaja. Nažalost, Hrvatska nema nikakvu strategiju borbe protiv klimatskih promjena već samo prepisujemo europske opće regulative, koje jesu dobre, ali bi trebale biti i praćene dodatnim mjerama sukladno našim specifičnostima. Primjerice, vidimo da je vode sve manje, a ništa se ne radi na gubicima vodovodne mreže, u kojoj se gubi i do 60 posto izvorne vode. Kad usporedite to, primjerice, s Izraelom, gdje se skoro 80 posto vode reciklira i koristi dalje kao tehnička voda, jasno je da smo na izuzetno niskoj razini razmišljanja o tome što nam je potrebno. Primjerice, nedavno sam u Turskoj prolazio kroz niz gradova u kojima doslovno svaka zgrada i kuća imaju solarne panele jer postoje velike subvencije države, dok je to kod nas još na razini egzotike.

Cijeli članak možete pročitati na: slobodnadalmacija.hr

Foto: Pixabay