vima je već poznato da 2020. godina nosi početak recesije koja će se osjetiti diljem svijeta uključujući i Hrvatsku. Međunarodni monetarni fond (MMF) iznio je prognoze prema kojima će velika većina zemalja ove godine zabilježiti pad BDP-a. Tako MMF prognozira pad od 5.9% u SAD-u, 7.5% u Eurozoni, a za hrvatski BDP se procjenjuje pad od čak 9%, čime se Hrvatska smjestila na samo dno europske ljestvice uz virusom pogođenu Italiju i izrazito zaduženu Grčku. Iz ovih podataka vidljivo je da bi koronakriza mogla biti veći udarac za svjetsko (ali i hrvatsko) gospodarstvo nego prethodna, a sve je izglednije da će se ekonomske posljedice ove krize osjetiti dugo nakon završetka pandemije koja ju je uzrokovala.

Analitičari iz Marrill Lyncha očekuju da će cijena zlata narasti i do 3000$ do 2022. godine, što predstavlja rast od 75% od trenutne cijene zlata.

Dolazak nove krize utječe negativno na većinu gospodarstva, ali postoji investicija koja upravo u kriznim vremenima postaje posebno popularna. Radi se o investicijskom zlatu, plemenitom metalu koji se smatra sigurnim utočištem u nesigurnim vremenima. Ulagači u ovaj plemeniti metal su za vrijeme prošle krize zaradili i do 200% u samo nekoliko godina, a mnogi smatraju da se takav scenarij može ponoviti.

Josip Kokanović, glavni analitičar vodećeg distributera investicijskog zlata u Hrvatskoj, BankeZlata.com (Saiva d.o.o.), kaže da se potražnja za zlatom u Hrvatskoj u 2020. godini višestruko povećala:

BanciZlata smo u prvih par mjeseci ove godine ostvarili veći promet nego cijele prošle godine. To nam pokazuje da su Hrvati prepoznali zlato kao siguran oblik imovine koji je idealan za čuvanje vrijednosti tijekom gospodarske krize u kojoj alternativni oblici štednje i ulaganja mogu stvarati značajni gubitak za investitore i štediše. Vrijednost zlata, s druge strane, puno je otpornija na gospodarska zbivanja i inflaciju, pa je logično da je ono u ovo vrijeme svima privlačnije nego inače.”

Cijeli članak možete pročitati na: telegram.hr

Foto: Pixabay