Japanski proizvođač čelika Kobe Steel priznao je u petak da je skandal s krivotvorenjem podataka obuhvatio oko 500 klijenata, uključujujući i proizvođače automobila poput Toyote, Nissana i Honde.

Treći po veličini japanski proizvođač čelika priznao je prošlog vikenda da su krivotvorili podatke o kvaliteti i snazi niza proizvoda, napominjući da ta praksa možda traje već deset godina.
Sramotni skandal tvrtke u kojoj je nekad radio japanski premijer Shinzo Abe već je pogodio brojne sektore japanske industrije, uključujući proizvođače automobila Toyotu, Nissan i Hondu koji su Kobeov čelik koristili u proizvodnji vozila.

Danas su više nego udvostručili broj klijenata kojima su isporučili sporne proizvode, s početno procijenjenih 200 na 500.

Sporni je proizvod ujedno i najvažniji u Kobeovom asortimanu – riječ je o čeličnim žicama koje se koriste u proizvodnji automobilskih motora i guma. Također, u sastavu materijala od kojih su izgrađeni japanski brzi vlakovi pronađen je aluminij, a sporni su i određeni materijali u sličnim vlakovima u Velikoj Britaniji.

“Zajedno s ranije objavljenim brojem klijenata ukupno se radi o oko 500 tvrtki”, kazao je na konferenciji za medije viši izvršni direktor Kobe Steela Yoshihiko Katsukawa.
“Dopustite nam da ne navodimo imena klijenata. Stupili smo s njima u kontakt i raspravili o mogućnostima provjere sigurnosti” naših proizvoda, dodao je.

Izvršni direktor Kobea Hiroya Kawasaki naglasio je u petak da sporni proizvodi po svemu sudeći ne predstavljaju sigurnosni rizik.

Cijeli članak možete pročitati na: seebiz.eu