Hrvatska primjenjuje načelo svjetskog dohotka koje podrazumijeva da se prijavljuje sav dohodak rezidenata nastao u Hrvatskoj i u inozemstvu ili iz inozemstva, bez obzira na to u kojoj je državi ostvaren.

Prema najnovijim informacijama, u Hrvatski sindikat radnika migranata (HSRM) u nešto više od godinu dana učlanilo se već 4000 radnika. Većini njih koji rade u Austriji, Italiji, Švicarskoj i Sloveniji u fokusu je rješavanje problema dvostrukog oporezivanja, piše u ponedjeljak Večernji list.

Kako doznaje dnevnik, HRSM kreće u prikupljanje potpisa župana, gradonačelnika i načelnika iz cijele Hrvatske, nakon čega će se Ministarstvu financija uputiti zahtjev za izmjenu zakona. Međimurski župan Matija Posavec je o tome obavijestio i austrijskog veleposlanika.

U HSRM-u ističu da su obavijestili i varaždinskog župana Anđelka Stričaka, a ovaj tjedan idu na razgovor istarskom županu. Hrvatska primjenjuje načelo svjetskog dohotka koje podrazumijeva da se prijavljuje sav dohodak rezidenata nastao u Hrvatskoj i u inozemstvu ili iz inozemstva, bez obzira na to u kojoj je državi ostvaren.

Sindikalisti tvrde da, prema ugovorima o izbjegavanju dvostrukog oporezivanja s Austrijom, Slovenijom, Italijom i Švicarskom, Hrvatska ne bi trebala oporezivati one koji više od 183 dana (pola godine) borave u tim zemljama ako im je poslodavac iz tih zemalja u kojima primaju dohodak i na njega plaćaju porez.

Cijeli članak možete pročitati na: poslovni.hr

Foto: Pixabay