Pretežno negativna kretanja cijene zlata u 2015. godini popraćena su gubitkom povjerenja investitora u zlato. Drugim riječima, prethodna godina pružila je samo nastavak pada cijene ovog plemenitog metala te svođenje očekivanja investitora u realnije okvire. Od samog početka financijske krize, koja je na globalnoj razini popraćena značajnim padom kompozitnih burzovnih indeksa, financijski instrumenti i ostala imovina koji su na svjetskim tržištima percipirani kao perspektivno ulaganje bili su rijetkost. Među izuzecima isticalo se zlato kao prihvatljivo ulaganje za budućnost.

Međutim, uzlazna putanja započeta još u drugoj polovici 2008. godine svoj vrhunac doživjela je sredinom 2011. godine kada je cijena bila otprilike trostruko viša komparirajući s 2007. godinom. Uslijedilo je razdoblje stagnacije (koje je trajalo do druge polovine 2012. godine) nakon čega slijedi značajan pad vrijednosti koji traje sve do prosinca 2015. godine kada je cijena zlata bila na najnižoj razini u posljednjih 5 godina i vratila se na razinu s početka 2010. godine.

Kretanja cijene zlata u 2016. godini

Imajući u vidu da se indeks optimizma za zlato u prosincu prošle godine spustio na najniže razine još od 1997. godine, kretanja cijene zlata od početka 2016. godine su veoma povoljna za ulagače jer nakon 12. siječnja, kada je ostvarena cijena od 1046,19 dolara, vrijednost zlata narasla je na sadašnju razinu od 1266,96 dolara. Sukladno tome, potaknut je val optimizma na tržištima te investitori priželjkuju nastavak pozitivnog trenda kojega predviđa dio analitičara.

povjerenje-u-zlatoPrema podacima Bloomberga za 25. veljače, najveći svjetski fond za trgovinu polugama SPDR Gold Shares privukao je 4,5 milijardi dolara novih sredstava u 2016. godini na temelju čega se može zaključiti da je došlo do značajnog zaokreta u očekivanjima u odnosu na razdoblje od nekoliko mjeseci prije, kada je niža potražnja za zlatom rezultirala ranije spomenutim cjenovnim dnom za razdoblje od posljednjih pet godina. Na kraju, ostaje za vidjeti jesu li ovakva pozitivna kretanja cijene zlata samo trenutna ili možda početak uzlaznog trenda koji bi u budućnosti mogao zlato vratiti u red perspektivnih investicija.