Split, 08. 03. 2016. Jučer su prostorije kongresnog centra Terracon Business News-a u Gundulićevoj 36 bile pretijesne da bi primile sve zainteresirane sudionike okruglog stola”Poduzetništvo na ženski način” koji su povodom Međunarodnog dana žena organizirali Terracon Business News u suradnji i Poduzetnički. centar Solin. Moderatorice dr. Marija Boban, glavna urednica Terracon Business News-a i pročelnica Katedre za ekonomske i financijske znanosti Pravnog fakulteta Sveučilišta u Splitu i Ivana Ninčević, mag.oec, predsjednica i direktorica Poduzetničkog centra Solin i Projektnog centra Solin, kroz zanimljiva pitanja i raspravu te razmjenu iskustava u poduzetništvu, otvorile su aktualne teme o specifičnostima ženskog poduzetništva, institucionalnim preprekama s kojima se susreću žene u poduzetništvu, izazovima, vještinama kao i percepciji žena poduzetnica u medijima. Panelistice na okruglom stolu bile su: Nikolina Mimica, mag.iur., savjetnica uprave Terracon d.d.,  Katarina Šuta, dipl.ing., Županija Splitsko-dalmatinska – Upravni odjel za gospodarstvo, razvitak i europske integracije, Marina Kardum Amižić, dipl.oec., Agencija “Weddings in Split,” Croatia”, Ivana Šilović, dipl.iur., novinarka – Hrvatska Radio Televizija, Iris Ban, dipl.ing.graf .teh., Studio Iris d.o.o. Putem Skype-a iz Zagreba se u raspravu aktivno uključila i gospođa Kristina Ercegović i prestavila svoj projekt “Biznis cafe”.

U raspravu su se aktivno uključili i sudionici: Milena Mratinić, Udruga Naš kvart, Helena Budiša, dopredsjednica IO HUP Dalmacija, Sandra Zokić, Pročelnica za društvene djelatnosti Grada Kaštela, Marko Župa, student Pravnog fakulteta u Splitu i brojni drugi. Okrugli stol su podržali predstavnici Splitsko-dalmatinske županije, HGK Split, Grada Trogira, ELSE Split, brojni predstavnici medija te prevenstveno najbrojnije poduzetnice i obrtnice kojesu izrazile želju za nastavkom ovih okruglih stolova i otvaranjem novih tema iz područja gospodarstva.

Kao glavni problem istaknuta je motivacija i mentalni sklop “straha od neuspjeha” te sam problem informiranja o financiranjima poduzetničkih ideja. Također, velik broj poticaja ide upravo samo mlađim ženama dok je u potpunosti zanemaren aspekt poticanja ženama nakon četrdesetih a koje se također nalaze na tržištu rada.Osim zaključaka i preporuka koji su izneseni na samom kraju konferencije, ključni cilj koji je postignut jest umrežavanje žena poduzetnica i stavaranje novih kontakata s ciljem učenja i povezivanja što je osobito značajno za žene poduzetnice koje tek započinju svoj poduzetnički pothvat.

U ugodnom druženju nakon okruglog stola, uz čestitku svim ženama povodom Međunarodnog dana žena koju ovim putem i prenosimo, zaključeno je: “Poduzetništvo u Hrvatskoj ima ženski predznak!”

Atmosferu na okruglom stolu možete pogledati u galeriji fotografija.