SVJETSKA gospodarstva su u velikim problemima zbog toga što su radnici počeli masovno davati otkaze na trenutnim poslovima, uglavnom u trgovinama i uslužnom sektoru.

Činjenica da su radnici počeli otkazivati ugovore o radu u potrazi za boljim zaposlenjem, zakomplicirala je ionako napetu situaciju u svjetskoj trgovinskoj mreži, pa menadžeri i poslodavci moraju upravljati s dvije krize. S jedne strane, sve im je teže i skuplje nabaviti sredstva za poslovanje, a, s druge strane, radnici im odlaze na druga radna mjesta.

Svjetski fenomen

Fenomen je najrašireniji u SAD-u, ali se proširio i po ostatku svijeta, iako ne svuda na isti način. Broj radnika koji su dali otkaz popeo se s 3.3 milijuna mjesečno u travnju 2021. na 4.3 milijuna mjesečno u rujnu ove godine, što su povijesne razine.

Prema anketi na uzorku od 6000 radnika u Ujedinjenom Kraljevstvu, čak 69% radnika planira potražiti novi posao u sljedećih nekoliko mjeseci, a 24% u sljedećih tri do šest mjeseci. Agencija za zapošljavanje koja je provela anketu procjenjuje da su prijašnjih godina mogli očekivati da će 11% radnika promijeniti posao. Od 7500 ispitanih poduzetnika u Njemačkoj, njih 66% navelo je da ne mogu pronaći dovoljno stručnih radnika. Istraživanje Microsofta 2020., na uzorku od 30.000 radnika, pokazalo je da 41% anketiranih planira dati otkaz.

Preniske plaće

Makroekonomisti smatraju da se primarno radi o problemu preniskih plaća, tj. niskokvalificirani radnici shvatili su da njihov rad vrijedi više nego što za njega dobivaju, a situacija s covidom-19 dala im je priliku ne samo da razmisle o tome što žele nego su i, uslijed velikih direktnih i indirektnih državnih transfera stanovnicima, dobili dodatan kapital da mogu neko vrijeme biti bez posla u potrazi za pozicijama s boljim uvjetima.

Cijeli članak možete pročitati na: index.hr

Foto: Pixabay