Nastavi li se dobra godina za krumpir, pojeftinit će za 20 posto

Nakon rekordne 2020. godine kad su prinosi išli i do 70 tona po hektaru, pa zatim za krumpir vrlo loše 2021. kad se procjenjuje da mu je proizvodnja bila smanjena za 70 posto, ova godina se zasad čini jako dobra, poručuju  proizvođači krumpira.

“Zasad je godina jako dobra za krumpir; do sada je palo oko 60 litara kiše po četvornom metru što je popravilo situaciju, a nisu velike ni temperature, nema velikih oscilacija, nije porast kao lani u travnju kada su bile iznad 25 stupnjeva. Proljeće je (zasad) normalno, odgovaraju temperature od 18, 19, 20 stupnjeva”, rekao je za Glas Slavonije predsjednik Udruge međimurskih proizvođača merkantilnog krumpira Damir Mesarić sa sjedištem u Belici.

“To je prekontrolirani, izvagani, u vreći krumpir i ide na tržište po toj cijeni. Znači, proizvođač za cijenu na malo od 7 kn/kg nije kriv. Mi se nadamo da će, bude li godina i dalje dobra, cijena krumpira biti od 1,80 do 2,00 kn/kg, to bi nas zadovoljilo. Uvjet za to je prinos od 35 do 40 t/ha”, ističe Mesarić.

U odnosu na sadašnju cijenu, to bi trebao biti njezin pad za 15 – 20 %.

Cijeli članak možete pročitati na: sib.net.hr

Foto: Pixabay