a se nije dogodila kriza s koronom, javnost možda nikada ne bi doznala da neki restorani iz centra Splita u pet mjeseci zarade do 400 tisuća eura, i da se u nekim hvarskim objektima dnevno zavrti i do 200 tisuća kuna. U Dubrovniku i više.

Lavinu su pokrenuli revoltirani dalmatinski chefovi koji su ispričali kako neki gazde žive savršenim životom. Ali su, s druge strane, zatražili i dobili državne novčane potpore. I usprkos tome srezali plaće osoblju, a brojne i otpustili.

Nisu ugostitelji jedini posegnuli za takvim scenarijem.

Puk nemilo govori o brojnim lovašima, građevinarima, velikim iznajmljivačima koji trže i po 100 tisuća eura dobiti od iznajmljivanja apartmana; o vlasnicima velikih tvrtki koje kriza nije ozbiljno dotaknula, ali zato jesu državne potpore; o poznatim estradnjacima koji se razbacuju razmetnim životom, luksuznom garderobom, oboružani tisućama eura vrijednim torbicama.

A onda od države traže da im pripomogne s nekoliko tisuća kuna mjesečne potpore.

Otpuštanje radnika

Navodi i kako brojni ljudi zbog aktualne krize imaju problema u poslovanju. Ali isto tako ima i onih koji su iz svojih rezervi mogli isplatiti 80 ili 90 posto plaće zaposlenicima. A ne je svojim radnicima smanjivati ili ih otpuštati. Korona je zapravo, drži, otvorila široko područje za špekulacije i neetično poslovanje, koje je došlo kao melem na ranu dijelu nekorektnih poslodavaca. I zato je pomno osmišljeni mehanizam zaštite nužnost.

– Uz ovako savršenu fiskalizaciju računa kakvu imamo, dovoljno je napraviti softver koji bi istog trena mogao vidjeti stanje na terenu. Odvojio bi loše od korektnih poslodavaca, onih koji poštuju sve mjere. Mislim da naš regulatorni sustav nikada nije završen, pokazalo se da nam u krizi nedostaje kažnjenički pasus, onaj koji će sankcionirati neželjene pojave. O.K., treba dati novac, ali treba i upozoriti da će nakon mjesec dana i kasnije, u slučaju zloupotrebe, uslijediti ozbiljna kazna zbog nepoštovanja propisa. To nam sada nedostaje. Nužno je provjeravati jesu li novčane potpore uzete opravdano ili neopravdano – veli prof. Jurčić.

Cijeli članak možete pročitati na:slobodnadalmacija.hr

Foto: Pixabay