Iz pera naše vrsne reporterke Tanje Šimundić Bendić potekla je priča o kojoj bruji cijeli Split. Vlasnici pojedinih restorana na prestižnim lokacijama, unatoč silnim zaradama koje sežu i do četiristo tisuća eura po sezoni (!), lani nisu platili dobavljače namirnica, a i osoblju su ostali dužni, da bi, nakon toga, mrtvi-hladni zatražili pomoć države u korona-krizi – i dobili je?!

Cijela nam privreda funkcionira po krilatici “Bog i Hrvati, uzmi, a ne plati, i ratu kredita ne vrati”. A kako nas je malo, lanac dugovanja se brzo formira. I da nije riječ o ekonomskoj kategoriji, već o pukom nemoralu, svjedoči činjenica da su prozvani ugostitelji izbjegavali plaćati račune ne u posnoj 2020. godini, nego lani, kad smo obarali turističke rekorde.

Oni koji vas namjere prevariti, računaju na to da je pravosuđe sporo i da ćete, dok istjerate pravdu, izgubiti živce ili bankrotirati. I u pravu su. Kod nas to prolazi, i kao da nema volje da se tomu stane na kraj.

U Njemačkoj ćeš, čim premašiš rokove plaćanja, osjetiti gnjev pravne države. Odmah ti u stan ulazi “ekipica” i plijeni pokretnine, da bi ih isti tren prodala na javnoj dražbi i namirila vjerovnika. Ako nešto veliko zgriješiš, zaplijenit će ti i jedini dom, i nema tog Živog zida koji će zaustaviti bravara, ovrhovoditelje i policiju da zadovolje pravo i pravdu.

Cijeli članak možete pročitati na:slobodnadalmacija.hr

Foto: Pixabay