Bez obzira na namjere roditelja, djeci nije mjesto na društvenim mrežama i to posebno na ‘otvorenim‘ profilima gdje roditelji nemaju nikakvu kontrolu nad time tko ima pristup sadržaju

Preslatka, plavokosa trogodišnjakinja Wren Eleanor jedna je od najpopularnijih ‘kidfluencerica’ s preko 17 milijuna pratitelja na TikToku. Njena majka i vlasnica računa Jacquelyn gotovo svakodnevno objavljuje (naizgled) potpuno nevini sadržaj, video-isječke iz života s malom toddlericom i, dakako, zarađuje pristojan honorar od sponzorskih ugovora. Iako je koncept ‘kidfluencerstva’ i zarađivanja na račun svoje djece po mnogočemu sporan, profil Wren Eleanor skriva i mnogo mučniju priču.

Naime, posljednjih mjeseci digitalni korisnici, posebno majke, upozoravaju na činjenicu da profil malene Wren privlači predatore koji pohranjuju videa i ostavljaju komentare od kojih se svakoj iole normalnoj osobi diže želudac. U početku, o tom se slučaju, a i, generalno, opasnostima objavljivanja fotografija i videa djece na društvenim mrežama, govorilo na Redditu (r/WrenEleanor), a sada se priča pretvorila u pravi pokret.

Korisnici prozivaju majku zbog iskorištavanja djeteta, upozoravaju na pedofiliju, pasivnost društvenih mreža i nadležnih tijela, ali i masovno brišu sadržaj s djecom na vlastitim profilima.

Iskorištavanje djece

Te se priče dotaknuo i magazin Rolling Stone koji je naveo da ne postoje konkretni dokazi da Jacquelyn iskorištava vlastito dijete, ali je činjenica da ne razmišlja puno o sadržaju koji objavljuje niti je sporni komentari sprječavaju da nastavi zarađivati od malene Wren.

Cijeli članak možete pročitati na: lidermedia.hr

Foto: Pixabay