Već sada nema Ibuprofena, manjka i Klavocina…

U Njemačkoj se na policama ljekarni pojavila nestašica važnih lijekova, osobito onih za snižavanje tjelesne temperature kod djece, poput paracetamola.

Stanje je zabrinjavajuće jer tjelesna temperatura od 40 stupnjeva nije neuobičajena kada se radi o omikron varijanti koronavirusa koji je još uvijek prisutan, a može se očekivati i veći broj oboljelih s dolaskom jeseni.

NE ISPLATI IM SE

”Sirupa s paracetamolom je već ponestajalo početkom godine. U međuvremenu, sirup s ibuprofenom više nije dostupan, kao ni sprej od jedne velike tvrtke, a sve je veća nestašica i čepića za temperaturu”, rekla je za Deutsche Welle farmaceutkinja u jednoj berlinskoj ljekarni, te dodala da su im u narudžbama za zimu već u potpunosti otkazane sve koje se odnose na dječje lijekove protiv bolova i temperature. I to nije slučaj samo u ovoj berlinskoj ljekarni. Uska grla u isporuci pogađaju cijelu Njemačku.

Stanje u farmaceutskoj industriji je problematično, stoji u pisanom priopćenju Saveznog udruženja proizvođača lijekova, u kojem se pojašnjava da su situaciju za proizvođače lijekova zakomplicirali problemi u globalnim lancima opskrbe, kronični nedostatak kvalificiranih radnika i nedostatak osoblja povezan s koronom. No, najvažniji razlog ipak je financijski. Naime, farmaceutskoj industriji se jednostavno ne isplati proizvoditi lijekove protiv bolova za djecu. Zdravstvena osiguranja plaćaju kompanijama 1,36 eura za bocu sirupa s paracetamolom, a to je cijena koja se nije povećavala posljednjih deset godina.

HALMED SVE PRATI

– HALMED s nositeljima odobrenja i veleprodajama provodi svakodnevnu intenzivnu komunikaciju u vezi s rješavanjem problema u opskrbi tržišta lijekovima kako bi se osigurala pravovremena razmjena svih dostupnih informacija. Evidencija nestašica prijavljenih HALMED-u objavljena je na internetskoj stranici HALMED-a u obliku tablice nestašica i u internetskoj bazi lijekova HALMED-a u obliku podatka o statusu lijeka u prometu te se ažurira sa svakim novim saznanjem. Ovim putem možemo vam potvrditi da u RH trenutačno nije zabilježena nijedna kritična nestašica lijeka – kazala nam je Maja Bašić, glasnogovornica HALMED-a.

Cijeli članak možete pročitati na: slobodnadalmacija.hr

Foto: Pixabay