Prihodi od 5G mrežne infrastrukture u ovoj će se godini gotovo udvostručiti i dostići 8,1 milijardi američkih dolara, tvrde analitičari Gartnera i dodaju da se sve temelji na prognozama za 2020. koje su napravljene usprkos krizi. 

Također, ono što Gartner napominje jest da će ovim tempom 5G pokrivenost u nekim zemljama vrlo brzo dosegnuti gotovo sto posto. Primjerice, do 2023. bi Japan, Kina i šira okolica, razvijeniji dio Azije te Sjeverna Amerika trebali s 5G signalom pokrivati oko 95 posto teritorija.

U ovom trenutku, lider je Kina, koja čini 49,4 posto ukupnih svjetskih ulaganja u 5G mrežnu infrastrukturu. Razlog za to jest što država stoji iza proizvođača pa su porezi niži, subvencije se broje u milijardama dolara i to se osjeti na rezultatima.

Ali, možda najznačajniji dio Gartnerova istraživanja jest detalj da će do 2023. 15 posto poslužitelja diljem svijeta imati samostalne 5G mreže, koje se neće oslanjati na postojeću 4G mrežnu infrastrukturu, kao što je sad slučaj. Tek tad će, u punom smislu, 5G razvoj krenuti samostalno u željenom smjeru.

Cijeli članak možete pročitati na: ictbusiness.info

Foto: Pixabay