Na Braču ovoljetni turistički hit nisu ni Bol ni Supetar nego Milna, središnje mjesto na zapadnoj strani otoka. U ovim najturističkijim kolovoskim danima u tom se gradiću traži soba više u hotelima, stol više u restoranima i vez više u marinama. Turistički semafor pokazuje da je prvih 10 dana ovog mjeseca u Milni boravilo 2137 gostiju koji su ostvarili gotovo 14 tisuća noćenja, a to u usporedbi s istim lanjskim razdobljem predstavlja 86 posto dolazaka i 81 posto noćenja.

Tijekom srpnja ostvareno je 31.250 noćenja ili 62 posto u odnosu na prošlogodišnje statistike, pri čemu su najbrojniji turisti bili su Nijemci, potom su slijedili domaći gosti, te Poljaci i Slovenci. Sve te podatke iznijela nam je Ana Grassi, direktorica ureda Turističke zajednice, koja je na naš upit čemu treba zahvaliti tako dobrim podacima uzvratila:

– Imidž destinacije ne gradi se zadnji čas već godinama, i to kvalitetnim marketinško-promidžbenim akcijama. Mi smo za vrijeme koronavirusa iskoristili i najmanju moguću priliku za promidžbu i oglašavanje. Takav rad donio je i rezultate.

– Nautički turizam je najotporniji na koronavirus. Obitelj ili prijatelji iznajme brodove i oni se druže međusobno i ne moraju komunicirati s drugim ljudima. Izolirani su upravo onoliko koliko žele – naglasila je Grassi.

Kada je gužva u luci, a to je uglavnom kada na je pučini nevera ili prijeti nevrijeme, tada ima nautičara koji pomoć u traženju veza traže i od turističke direktorice.

– Ima dana ili noći kada se traži ne samo vez nego i deset vezova više. Bez nautičkog turizma Milna ne bi mogla živjeti, zato treba na kvalitetni način i osmišljenim akcijama podizati ukupnu kvalitetu usluga. Na nautici moramo graditi našu ekonomiju i prosperitet – kazao nam je sveprisutni Nenad Bonačić Vicić, popularni Slika, kojeg smo “trefili” na rivi

Cijeli članak možete pročitati na: slobodnadalmacija.hr

Foto: Pixabay