Za razliku od Hrvatske Njemačka je poduzetnicima odlučila pomoći, a ne im slati inspekcije. Pa tako vlada u Berlinu od 1. srpnja do 31. prosinca 2020. PDV se snižava sa sadašnjih 19 na 16 posto. A povlaštena stopa PDV-a sa sedam na pet posto. Ona vrijedi na primjer za namirnice i drugu robu svakodnevne potrošnje. Cilj ove mjere je potaknuti potrošnju. Samo ova mjera će njemačku vladu koštati 20 milijardi eura. Snižavanje stope PDV-a je najveće iznenađenje novog paketa.

Savezni kabinet želi smanjiti financijsko opterećenje građana i njemačkih tvrtki po pitanju energetskih troškova. Poticajima na račun proizvodnje električne energije iz obnovljivih izvora koji će poteći direktno iz nacionalnog budžeta bi se trebala sniziti cijena električne struje koju plaćaju privatni i pravni subjekti.

A ministar turizma Fari Capelli šalje oštru poruku onim koji bi možda naštimavali promet kako bi dobili potpore. ”Oni koji riktaju – znamo kako treba s njima. Od kažnjavanja, pa svega što treba u skladu sa zakonom napraviti. Nema s njima razgovora”, poručio je.

Ugostiteljstvo je jedina djelatnost u kojoj je pad vrijednosti računa veći od pada broja izdanih računa, pa je ministar Marić najavio provjeru.

Cijeli članak možete pročitati na: 7dnevno.hr

Foto: Pixabay