Ta jedna riječ podjednako opisuje prve objavljene podatke o američkoj inflaciji koji reflektiraju utjecaj invazije na Ukrajinu, ali i promjenu službene retorike dužnosnika američkih Federalnih rezervi o rastu cijena. Uz to, sve je očigledniji problem zaostajanja realnih plaća za rastom cijena te je nejasno koliko bi dramatične mogle biti socijalne i političke posljedice tog fenomena, kako u razvijenim zapadnim zemljama, ali i lokalno, kod nas u Hrvatskoj.

U Sjedinjenim državama objavljeno je da su potrošačke cijene u travnju porasle 8,5 posto, što je ponovno više nego što su predviđale ankete koje su vodili veliki poslovni mediji poput The Wall Street Journala ili Bloomberga među ekonomistima. Bijela kuća sada, naravno, krivnju za inflaciju prebacuje na Vladimira Putina odnosno njegovu invaziju na Ukrajinu, a šef PR-a Bidenove administracije, Jen Psaki, poskupljenja naziva prezimenom ruskog predsjednika („Putin’s price hike“).

Iako je jasno da je invazija na Ukrajinu dala značajni doprinos rastu cijena energije, isto tako je poznato kako su snažni inflatorni trendovi počeli puno prije rata u Ukrajini, ali su duže vremena ignorirani tj. karakterizirani kao privremeni i prolazni; kao rast cijena koji će se ispuhati sam od sebe. Ono što se sada ipak promijenilo jesu izjave o inflaciji pojedinih ljudi odgovornih za monetarnu politiku.

Neodlučni centralni bankari u zadnjih su godinu dana poprilično podcijenili negativni utjecaj rasta cijena na realne plaće. Primjerice, u Sjedinjenim državama realne su plaće pale 13 puta u zadnjih 15 mjeseci.

U Hrvatskoj ćemo još pričekati na nove podatke o inflaciji, ali je izvjesno kako možemo računati na nastavak rastućeg trenda cijena. Isto tako, Hrvatska je od početka godine ušla u trend pada realnih plaća (stopa rasta plaće minus stopa rasta potrošačkih cijena), ali treba pričekati još koji mjesec kako bi se izvelo zaključke koliko je pad kupovne moći dramatičan. No, realno je očekivati ubrzanje pada realnih plaća.

Cijeli članak možete pročitati na: jutarnji.hr

Foto: Pixabay