Očekuje se prava navala i to najviše od strane Nizozemaca koji će koristiti ‘mudru‘ taktiku…

Spašava li Vlada Prijedlogom izmjena i dopuna Zakona o poljoprivrednom zemljištu Hrvatsku od velike rasprodaje strancima? Svi samo govore o ulasku Hrvatske u schengenski prostor i uvođenju eura, a zaboravljaju na činjenicu da dogodine ističe i moratorij na prodaju privatnog poljoprivrednog zemljišta strancima. 

Zapravo, već je istekao 2020. godine, međutim, tada je odlučeno da će se produžiti do 2023., a kako sada stvari stoje, jedina brana potpunoj rasprodaji inače jeftinog poljoprivrednog zemljišta, čija je vrijednost u prosjeku tek 25 kuna po hektaru, jest činjenica da ga nitko neće moći prodati ako ga prethodno ne ponudi državi po tržišnoj cijeni, kao i to da ga drugom kupcu neće moći prodati povoljnije od cijene ponuđene državi.

TRAŽE SE VELIKE ‘TABLE’

Jasno je da država nema dovoljno sredstava da bi otkupila sve što joj se nudi, tako da će stranci, malo-pomalo, pokupovati ono što vrijedi i što je, naravno, a to je uvjet bez kojeg se ne može ništa realizirati – vlasnički čisto i atraktivno za poljoprivrednu proizvodnju s naglaskom na onu koju danas volimo nazivati ekološkom.

Izmjene i dopune Zakona o poljoprivrednom zemljištu Vlada je uputila na raspravu u parlament, želeći zaštititi najvrjednije što jedna država ima.

Cijeli članak možete pročitati na: slobodnadalmacija.hr

Foto: Pixabay