Plaćanje u trgovinama, potpisivanje ugovora, podizanje kredita ili sudjelovanje u nagradnim igrama, primjera usluga koje su nam na raspolaganju, a temelje se na blockchain tehnologiji, iz dana u dan sve je više. Glavni razlog zbog kojeg se sve više ljudi odlučuje baš za usluge na blockchainu, a ne one tradicionalne, jesu brže, isplativije i sigurnije transakcije.

Globalna potrošnja na blockchain rješenja porast će do 19 milijardi dolara sljedeće godine prema posljednjim procjenama. A bez obzira na volatilnost tržišta, prošla je godina postavila novi rekord po broju i razini investicija u blockchain startupove – gotovo dvije tisuće investicija realizirano je u vrijednosti od 27 milijardi dolara.

Beogradski startup Tenderly već početkom 2022., nakon godišnjeg porasta prihoda od 500 posto, osigurao si je čak 40 milijuna dolara vrijednu investiciju. Tenderly je nastao prije samo pet godina kao poduhvat četvorice inženjera i prijatelja koji su nakon godina rada u razvoju softvera odlučili adresirati svoje frustracije novim rješenjem pomoću blockchaina.

Većina vodećih blockchain kompanija, koje razvijaju decentralizirane aplikacije na Ethereum blockchainu, koriste Tenderly za održavanje aplikacija i pametnih ugovora. Danas Tenderly provede više od 25 milijuna transakcija dnevno, a platformu su proširili s Ethereuma i na druge blockchain protokole – Avalanche, Fantom, Optimism i Arbitrum.

Cijeli članak možete pročitati na: zimo.dnevnik.hr

Foto: Pixabay