S obzirom na izrazito tešku gospodarsku i turističku situaciju povezanu s pandemijom COVID-a 19, te otežana turistička kretanja u Europi i nama okolnim zemljama, Hrvatsku (a pogotovo naše privatne iznajmljivače) čeka još jedna neizvjesna sezona, možda čak i neizvjesnija od protekle.

Turističkog prometa neće biti zasigurno do lipnja, a administrativne mjere koje se pokušavaju donijeti na razini Europske unije u cilju olakšavanja putovanja nažalost neće biti donešene na vrijeme. S očekivanim početkom značajnijeg turističkog prometa od sredine lipnja, većina privatnih iznajmljivača neće uspjeti ostvariti dovoljan prihod da bi u potpunosti podmirili davanja prema državi i turističkim zajednicama. Upravo zato vam upućujemo ovu inicijativu za ukidanje obveze plaćanja paušalnog poreza za iznajmljivače za prva dva kvartala u 2021. godini, koji bi se ovisno o razvoju situacije produžio na preostala dva kvartala.

Učinak ukidanja poreza bio bi i ukidanje obveze prireza, također za prva dva kvartala. Vjerujemo da će mnogi općine i gradovi prihvatiti ovo rješenje jer su duboko svjesni da njihovi građani u velikoj mjeri zavise o pomoći države i lokalnih zajednica da bi uopće prebrodili ovu izazovnu sezonu pred nama i da bi se lakše oporavili i pripremili za narednu 2022.

Iznose boravišne pristojbe potrebno je za 2021. također revidirati, te ih slično kao i u 2020. godini smanjiti za barem 50%.

Cijeli članak možete pročitati na: turizam24.com

Foto: Pixabay