Vlastiti je dom zbog visokih cijena već dugo nedostupan mnogima u Velikoj Britaniji, a uzlazni trend cijena nastavljen je i tokom ljeta unatoč neizvjesnosti zbog Brexita.

Gotovo polovina Europljana koji trenutno nemaju vlastiti dom izgubila je nadu da će ga ikada imati, a najveći pesimizam u tom pogledu pokazali su Britanci i Nijemci, pokazuje istraživanje objavljeno u utorak.

U istraživanju je sudjelovalo nešto manje od 15 tisuća ispitanika iz 15 zemalja, uključujući Austriju, Belgiju, Češku, Francusku, Njemačku, Italiju, Luksemburg, Nizozemsku, Poljsku, Rumunjsku, Španjolsku, Tursku, Veliku Britaniju, SAD i Australiju.

Rezultati su pokazali da 48 posto ispitanika u 13 europskih zemalja koji nemaju vlastiti dom smatra da ga vjerojatno nikada ni neće imati.

Pritom je za većinu njih vlastiti dom jako važna stvar. Tako je većina ispitanika u skupini onih bez vlastitog doma – njih 65 posto – izjavila da posjedovanje vlastitog doma smatraju simbolom uspjeha, što upućuje na zaključak da za njih kupnja doma nije tek financijska odluka.

Među onima koji zastupaju takvo stajalište prednjače Poljaci sa 72 posto, te Turci i Rumunji, s po 70 posto.

Najmanje se pak vlastitom domu nadaju ispitanici u Velikoj Britaniji i Njemačkoj, gdje oko 56 posto njih bez vlastitog doma smatra da ga nikada neće moći kupiti.

Cijeli članak možete pročitati na: poslovni.hr