Ministrica regionalnog razvoja i fondova Europske unije Gabriela Žalac u utorak je pozvala na javnu raspravu o izradi Nacionalne razvojne strategije do 2030. godine, sudjelujući na Razvojnom forumu jadranske Hrvatske koji je okupio župane i njihove suradnike sedam priobalnih županija.

Ta će strategija, kako je rekla, oblikovati viziju Hrvatske kakvu želimo, uvažavajući potrebe županija, gradova i općina.

“Uoči početka izrade nacrta Nacionalne razvojne strategije do 2030. godine želimo pokrenuti javnu raspravu koja će trajati dvije godine,” rekla je ministrica Žalac i dodala kako u 26 godina samostalnosti Hrvatska nije imala takav strateški dokument.

Razvojni forum u Splitu prvi je skup takvog formata, kojim započinje javni dijalog o Nacionalnoj razvojnoj strategiji do 2030. godine, a sljedeći tjedan održat će se u Vinkovcima, za kontinentalnu Hrvatsku.

Gospodarski rast i zapošljavanje

Po ocjeni ministrice Žalac, izrada nacionalne razvojne strategije važna je za sljedeće financijsku perspektivu Europske unije (nakon 2020. godine) pri čemu je bitno utvrditi prioritetne potrebe županija, gradova i općina.

Kazala je kako trenutačno ne možemo govoriti o iznosima nove financijske perspektive Europske unije, jer je trenutačno nepoznato koliko će se smanjiti proračun Europske unije nakon Brexita.

Po njezinim riječima, u razdoblju do 2030. godine Hrvatska će se usmjeriti na gospodarski rast i zapošljavanje.

Cijeli članak možete pročitati na: lider.media