Značajan dio kreditnih plasmana prema trgovini je djelomično ili potpuno nenaplativ, točnije 4,2 milijarde kuna ili 25,4 posto, pa je po tome trgovina vrlo blizu udjela takvih kredita u ukupnim kreditnim plasmanima prema svim nefinancijskim društvima koji je iznosio 27,1 posto, pokazuje analiza Hrvatske gospodarske komore (HGK).

Trgovina je kao druga djelatnost po veličini u hrvatskom gospodarstvu i djelatnost čiji je rast u razdoblju od 2000. do 2008. godine najviše utjecao na ukupan rast BDP-a, kao i na rast ukupnih kreditnih plasmana.

Stoga je i po rastu vrijednosti i kretanju udjela djelomično naplativih i potpuno nenaplativih kredita bila među djelatnostima koje su se najviše isticale u razdoblju koje je uslijedilo, kaže se u analizi HGK-a “Kvaliteta kredita u djelatnosti trgovine”.

Krajem lipnja ove godine ukupni su kreditni plasmani prema trgovini iznosili 16,3 milijarde kuna, odnosno 19,4 posto ukupnih kreditnih plasmana nefinancijskim društvima. U odnosu na lipanj 2010. godine, taj je iznos zbog promjene u trendovima kreditiranja nakon 2011. smanjen za 25,4 posto, kaže se u analizi.

Premda su kod pojedinih djelatnosti zabilježene znatno veće stope pada iznosa kreditnih plasmana, trgovina je zbog njihove velike vrijednosti u promatranom razdoblju bila treća djelatnost, nakon prerađivačke industrije i građevinarstva, po padu udjela u ukupnim kreditnim plasmanima nefinancijskim društvima, s 22,1 posto na 19,4 posto, navode analitičari HGK.

Cijeli članak možete pročitati na: seebiz.eu