Prema zadnjim podacima Eurostata za 2021. godinu, 41 posto kompanija u Europskoj uniji koristilo je Cloud kao rješenje

Samo jedna od usluga za koju se zadnjih nekoliko godina kompanije odlučuju je Cloud. Već smo se prije susreli s Google Cloudom ili iCloudom, a svakodnevno ih koristimo za pohranjivanje fotografija, videa, dokumenata i sličnih datoteka koje zauzimaju mnoštvo memorije na našim mobitelima.

Na istom principu rade i ‘‘oblaci‘‘ namijenjeni poslovnom svijetu, a prema zadnjim podacima Eurostata za 2021. godinu, 41 posto kompanija u Europskoj uniji koristilo je upravo to rješenje, što je u odnosu na 2020. godinu povećanje od pet posto kompanija koje se odlučuju za njega.

Hrvatska je malo ispod europskog prosjeka s 39 posto, isto kao i u 2020. godini i prema tome smo najsličniji Austriji gdje 40 posto tvrtki koristi Cloud rješenja. Najveći postotak kompanije koja koriste Cloud rješenja je u nordijskim zemljama pa ih tako u Švedskoj i Finskoj 75 posto kompanija koristi te u Nizozemskoj 65. S druge strane ljestvice, odnosno na dnu, su Bugarska i Rumunjska gdje svega 14 posto tvrtki koristi rješenja u oblaku.

Cijeli članak možete pročitati na: jutarnji.hr

Foto: Pixabay