Hrvatska je druga najsiromašnija članica Europske unije, Plenković uvijek ima spremno objašnjenje

Premijer je u jednom trenutku izvukao argument koji je koristio i u nekim ranijim prilikama: zemlje istočne i srednje Europe s kojima se Hrvatska često uspoređuje, u EU su ušle ranije pa su imale i više vremena razvijati se uz pomoć europskog novca.

DUBOKO NEPOVJERENJE

Europska unija, koja voli testirati raspoloženje svojih građana prema svemu i svačemu, samo je u zadnjih godinu dana objavila nekoliko anketnih istraživanja koja su prilično poražavajuća za Plenkovićevu Vladu

U ljeto 2019. godine hrvatski građani bili su, primjerice, neslavni rekorderi u Europskoj uniji po stupnju nepovjerenja u Vladu i parlamenta. Eurobarometar, objavljen u kolovozu, pokazao je da samo 13 posto ispitanika u Hrvatskoj ima povjerenja u Sabor i Vladu – najmanje u cijeloj EU.

Prošlog tjedna objavljeni su porazni rezultati još jednog istraživanja javnog raspoloženja – hrvatski građani su, najviše od svih stanovnika Europske unije, uvjereni da je u njihovoj zemlji široko raširena korupcija. Radi se, dakako, o percepciji; to je mišljenje građana. Ali bi za svaku vlast takvo raspoloženje njezinih stanovnika (a time i birača) trebalo biti predmet ozbiljne analize. Pogotovo što anketa pokazuje da se ta percepcija, malo po malo, s godinama – pogoršava.

Cijeli članak možete pročitati na: telegram.hr

Foto: Pixabay