Sustav poticanja ulaganja privatnog sektora u istraživanje i razvoj (R&D) ide u reviziju i izmjene. Potvrdili su to iz Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja Poslovnom dnevniku. No, promjene će poduzetnici morati čekati više od godinu dana jer se njihovo donošenje predviđa tek 2024., najavljuju iz Ministarstva.

Da je korištenje poreznih olakšica za ulaganja u R&D među poduzetnicima i nakon tri i pol godine neatraktivno, potvrđuju i brojke o njihovu korištenju. Prema podacima Ministarstva gospodarstva, od veljače 2019. do kraja listopada ove godine, tek su 42 poduzetnika dobila potvrde o statusu korisnika potpore, i to za 76 istraživačko-razvojnih projekata.

Poduzetnici pak, posebno oni iz ICT-a, sektora iz kojega je došlo najviše prijava za R&D potpore, odgovaraju da štošta ne valja s postupkom njezine dodjele. Žale se na kompliciranu prijavu, na predugo čekanje odobrenja, a neki čak propitkuju i njenu korisnost, posebno za mala poduzeća i startupove.

Da dodjela potpore, odnosno poreznih olakšica, nije dobro osmišljena možda najbolje svjedoči primjer zagrebačke tvrtke Citus koja je u 23 godine poslovanja osvojila više od 90 nagrada za inovacije. Iako su im istraživanja i razvoj osnova poslovanja, porezne olakšice još nisu koristili, i to unatoč činjenici da je osnivač i direktor Citusa, Tomislav Bronzin, bio jedan od najvećih zagovornika vraćanja potpora koje su ukinute 2014., da bi tek 2019. bile vraćene.

Nekorištenje potpore objašnjava s dva razloga. “”Prvo, zato što je prijava projekta prilično složena i nestrukturirana te drugo zato što IT industrija, odnosno ‘Digitalno i kreativno društvo’ nije bilo jedno od ‘tematsko-prioritetnih područja’ u sklopu Strategije pametne specijalizacije (S3)”, kaže Bronzin te dodaje da upravo pripremaju prijavu R&D projekta za korištenje državne potpore.

Cijeli članak možete pročitati na: poslovni.hr

Foto: Pixabay