Prema pokazateljima na tržištu elektroničkih komunikacija, drugo tromjesečje 2016. obilježili su rast prihoda operatora i broja korisnika, a što je bilo i za očekivati s obzirom na početak turističke sezone. Broj širokopojasnih priključaka interneta je prvi put premašio brojku milijun.

ZAGREB, 2. rujna 2016. – Krajem lipnja 2016. je na tržištu elektroničkih komunikacija u Republici Hrvatskoj prvi put zabilježeno preko milijun širokopojasnih priključaka u mreži nepokretnih komunikacija, a xDSL je dominantna širokopojasna tehnologija. Rast broja korisnika s brzinama pristupu internetu od 10 do 30 Mbit/s pokazuje kako su operatori mreža nepokretnih komunikacija nastavili s ulaganjima u mrežu, koja su također veća nego u prvom tromjesečju ove godine.

U skladu s dosadašnjim trendovima, kao posljedica početka turističke sezone, drugo tromjesečje 2016. na tržištu elektroničkih komunikacija u RH obilježilo je veće korištenje usluga u pokretnoj mreži. Podatkovne usluge u pokretnoj mreži nastavile su rasti te su sva tri operatora mreža pokretnih komunikacija promicala ponude paketa govornih i podatkovnih tarifa. Na kraju drugog tromjesečja, gustoća stanovništva RH koje internetu pristupa i putem pametnih telefona, narasla je za gotovo 5 posto u odnosu na isto razdoblje lani i dosegnula blizu 67 posto. Zajedno s mobilnim priključcima, koji služe isključivo za pristup internetu (SIM kartice za pristup mobilnom internetu), gustoća širokopojasnog pristupa putem mreža pokretnih komunikacija iznosi gotovo 76 posto.

Tržište prijenosa TV programa uz plaćanje naknade zabilježilo je rast od oko 13 posto u odnosu na isto razdoblje 2015. s preko 780.000 korisnika.

Pokazatelji tržišta elektroničkih komunikacija mogu se pronaći na internetskim stranicama HAKOM-a na poveznici: http://www.hakom.hr/default.aspx?id=60.

Pratite HAKOM i na Twitteru @HAKOMsluzbeni