Kupci sve ljući, a trgovci tvrde da su nemoćni. Proizvodi su sve manji. Imaju 50, 70 ili 100 grama manje od uobičajene gramaže na koju smo naviknuli. Primjetno je to tek kada dobro pogledate ambalažu

Trend manjih pakiranja prisutan je posljednjih pet godina, a najčešće se odnosi na prehrambene proizvode koji su kupuju impulzivno, javlja HRT.

Kava istog proizvođača, ali u različitim pakiranjima. Jedna teži 200 grama, druga 175. Salama za koju biste očekivali da ima 100 grama, ipak ima samo 80, iako je u pakiranje moglo stati još salame. To su samo neki od primjera kako očekivanja potrošača nisu u skladu s količinom koja je istaknuta na omotu.

‘Potrošači to primijete, ali je to uobičajeno tako da se to smatra kao normalno. Mi smo prvi na udaru, potrošač je taj koji se nama obraća, mi smo prvi koji amortiziramo te pojave koje se dešavaju s tom gramažom’, ističe Mirko Budimir, iz Udruge malih trgovaca pri HUP-u.

No čini se da smanjenje gramaže nije došlo s pandemijom. Postupno smanjivanje traje već neko vrijeme.

‘To pretpostavljam da smanjuju proizvođači, jer im rastu ulazni troškovi, to je prikrivena inflacija – da bi se zadržala krajnja cijena, oni smanjuju gramažu. Naravno da smo mi trgovci i potrošači to primijetili i mi smo u tome nemoćni’, ističe Budimir.

Sve se više ulaže u ambalažu. Traže se nova i bolja rješenja, da kupca vizualno privuku. No ne misli se koliko će toga na kraju završiti u otpadu.

Cijeli članak možete pročitati na: tportal.hr

Foto: Pixabay