ZAGREB, 3. travnja 2017. (Hina) – Projekte 15 srednjih strukovnih škola i njihovih partnera, koji pridonose promociji turizma i strukovnih turističkih zanimanja, ove će godine s gotovo 396 tisuća kuna pomoći Ministarstvo turizma u sklopu svog dugogodišnjeg programa promocija i jačanje kompetencija strukovnih zanimanja za turizam.

Ministarstvo turizma taj će novac srednjim školama dodijeliti temeljem njihove prijave na javni poziv za bespovratna sredstva, a odabrani projekti škola promoviraju nove turističke proizvode za jačanje ukupne konkurentnosti destinacije u kojoj se škola nalazi i to povezivanjem javnog, civilnog, privatnog sektora i znanosti.

“Odabrani projekti imat će pozitivne učinke u zaštiti okoliša, uvođenju novih tehnologija i uključivanju strateški definiranih posebnih oblika turizma (nautički, zdravstveni, kulturni, poslovni, golf, cikloturizam, ruralni i planinski, eno i gastro, omladinski, socijalni i drugi”, ističu iz Ministarstva, uz napomenu da će financirati i projekte nastale u suradnji s drugim obrazovnim sektorima za razvoj turizma (IT-elektrotehnika i računalstvo, kreativni, poljoprivreda i prehrana, zdravstvo i socijalna skrb, grafički, umjetnost i dr.) te one koji se odnose na nove oblike promocije poput brandinga, uvođenja IT komunikacijske tehnologije (korištenje društvenih mreža, internet i dr.).

Među odabranim projektima najveće iznose od po 40 tisuća kuna dobili su projekti Srednje škole Topusko i Grafičke škole u Zagrebu “Prošlost za budućnost”, Turističko-ugostiteljske škole i Škole likovne umjetnosti iz Splita “The Art of Chocolate..” te Turističko-ugostiteljske škole A. Štifanić iz Poreča i Gimnazije i strukovne škole Jurja Dobrile iz Patina “Slatka zemljo, Istro mila”. Ostali projekti dobili su između 10 i 38 tisuća kuna, a među njima su projekti srednjih škola iz Vinkovaca, Hvara, Virovitice, Rovinja, Buja, Dubrovnika, Osijeka, Ogulina, Pitomače i Opatije.

“Inovativnost i kreativnost su jedni od ključnih faktora koji nam omogućuju da se iz godine u godinu razvijamo i zato u tom smjeru moramo nastaviti, pogotovo kada je riječ o našim mladima, pri čemu veliku pažnju moramo posvetiti praksi u obrazovanju, jer se samo kroz praksu mogu razvijati potencijali. Kroz školske projekte želimo potaknuti mlade na usvajanje novih znanja i vještina te podizanje njihovih kompetencija”, poručio je ministar turizma Gari Cappelli.

Najavio je da u Ministarstvu rade na realizaciji regionalnih centara kompetencija financiranih iz fondova EU putem kojih bi se osigurali kvalitetni kadrovi koji bi nakon završetka obrazovnog procesa bili spremni aktivno se i učinkoviti uključiti u radne i upravljačke procese.

(Hina)