Nakon što su posljednje dvije godine cijene industrijskih metala rasle, u lipnju je zabilježen dramatičan preokret. Cijena bakra, koji se zbog široke upotrebe u raznim industrijama uzima kao glavni indikator zdravlja ekonomije, naglo je pala i to s rekordnih 10,730 dolara u ožujku na 7,591 dolar krajem svibnja, dakle za 29 posto, pokazuju podaci s Londonske burze metala.

Najveći je to kvartalni pad njegove cijene od 2011., upozoravaju svjetski mediji. Bakar nije usamljen. Od lipnja padaju i cijene ostalih metala.

Igor Vrdoljak, predsjednik Uprave Metal producta, metaloprerađivačke kompanije specijalizirane za obradu metala, kaže da je cijena čelika s oko dva eura po kilogramu u lipnju pala na 1,10, 1,15 eura u srpnju. Aluminij je pak s 7,20 eura po kilogramu pao na 5,70.

Vrdoljak ima svoje viđenje uzroka snažnom padu cijena industrijskih metala. Po njemu, glavni je uzrok početak recesije u autoindustriji koja je kaže, stala. “Oni su najveći potrošač industrijskih metala, ali i najveći generator potrošnje. Čega će se ljudi najviše odreći u krizi? Odreći će se kupovine automobila” ističe Vrdoljak.

Cijeli članak možete pročitati na: poslovni.hr

Foto: Pixabay